Moderní design pro dekantéry
Lis 28th, 2007 by Nogard
Že se moderní design prosazuje všude možně je asi jasné. Proto by bylo s podivem, kdyby si nenašel skulinku i mezi pijáky ušlechtilých vín. Koneckonců to samo o sobě je tak trochu umění. Následující modely dekantérů (co to vlastně je na konci blogspotu) pocházejí jak jinak než z Francie, která je pro dobré víno skoro synonymem.
Oba modely dekantérů jsou vyrobeny ze skla, vysoké 65 cm a pojmou tak akorát jednu láhev sedminku (litrovky si znalci samozřejmě nekupují). První je pěkně symetrický, ten druhý svým tvarem odkazuje na lidskou oběhovou soustavu. Snad jediné, co by se jim dalo vytknout je malá plocha kterou dávají pro dýchání vína, ale zas takovýto originál jen tak někdo doma nemá.
Pokud náhodou nevíte co to vlastně dekantér je, pak vězte, že je to nádoba, do které se přelije víno aby se zbavilo usazenin (sedimentů) a zároveň aby se rozdýchalo. Sedimenty se usazují hlavně u starších červených vín, takže bílá a mladá vína není potřeba z tohoto důvodu do dekantérů přelévat.
Druhým důvodem je rozvinutí aroma vína. Větší plocha hladiny vína přístupná vzduchu mu dává prostor (proto je také klasický dekantér spíše džbánek) a doporučuje se nechat víno před konzumací dýchat půl až jednu hodinu. Víno totiž vnímáme nejen chutí na jazyku, ale do značné míry i jeho vůní.
Kdybyste se chtěli dozvědět o dekantaci vín něco více, tak doporučuji videorychlokurz dekantace vín od Sommeliérů na internetové televizi Muvi.cz: http://www.muvi.cz/sommelieri/383-rychlokurz-dekantace-vina.htm
Dobrý den, pro správné podávání vína je nutná určitá příprava, ke které patří jistě i dekantace.
http://karafanavino.cz/design/
Zejména u vín s kalem, vín červených a starších. Ale i ostatní vína v karafě získají na estetice a provzdušněním se uvolní chuťové látky a aroma.